

Pēdējā laikā, biežāk uzdotais jautājums par medu, kāpēc tas tik balts un kāpēc ir jau ciets? Izskaidrojums ir vienkāršs, tas ievākts pavasarī, kad zied pavasara ziedi, kuri iedod šim medum savu raksturu. Šogad nejaucu to kopā ar vasaras medu, nejaucu arī ar no katra stropa izņemto. Katrai burkai ir virsū stropa numurs. Bet par medus krāsu ar to vēl nav atbildēts līdz galam. Pavasarī šai dravai apkārtnē ziedēja vieni vienīgi rapšu lauki, kuru medus arī dod šo gaišo krāsu. Kad tas tika sviests, tas bija spilgti dzeltenā krāsā.
Rapša medus sastāvā ir vielas, kuras veicinā ātrāku medus kristalizāciju, tāpēc tas ir jau sacietējis. Ir gan iespējas to padarīt krēmīgu, bet laika trūkuma dēļ tas izpalika. Nākošgad pamēģināšu. Garšas ziņā gaišais medus ir ar daudz maigāku garšu. Centrāleiropā šāds medus esot pat pieprasītāks.

Vasaras tumšā medus sastāvā nav graudaugu medus, līdz ar to tas sabiezē lēnāk. Šīs dravas pagalmā šogad ziedēja ap 30 simtgadīgas liepas. Pārsvarā tas varētu būt tieši liepu ziedu medus, bet neviens nevar pateikt kurp tieši bites ir aizlidojušas, jo medu ievāc ap 5km rādiusā.
Komentāri